Съдия по делото, за което Цветанов получи четири години затвор, си направи отвод

17535
Съдия по делото, за което Цветанов получи четири години затвор, си направи отвод
Снимка: БГНЕС

Съдия Христина Михова, която е докладчик по едно от делата срещу заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, си направи отвод по случая.

Михова беше докладчик точно по делото, за което Цветанов беше осъден на първа инстанция на четири години затвор. Става дума за случая, при който бившият вътрешен министър отказва да разпореди използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, въпреки че има разпореждане на съда.

СОС насрочи делото срещу Цветан Цветанов на 29 септември

Софийският окръжен съд (СОС) е насрочил делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър и депу...

В мотивите си за отвод съдия Михова посочва, че през 2010 г. е била съдия-докладчик по дело срещу определение на Софийски окръжен съд, с което за били взети мерки за неотклонение „задържане под стража” по отношение на лица, задържани за умишленото убийство на Юрий Галев, придобило известност като делото "Килърите". По това дело САС уважи жалбите на обвиняемите и не уважи искането на прокуратурата за определяне на мерки „задържане под стража”, припомня Агенция ПИК.

„Подсъдимият Цветан Генчев Цветанов, в качеството си към онзи момент на министър на вътрешните работи, в редица свои изказвания по медиите отправи остри критики и нападки към съдебния състав, в частност към мен като съдия-докладчик. В интервютата, които Цветанов даде по електронните медии, същият изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съдебния състав, като от това се създаваше впечатление, че аз като съдия-докладчик, не съм се поизнесла съобразно доказателствата, събрани по делото и законовите изисквания, а съм била повлияна от други външни фактори”, сочи в мотивите си съдия Михова. Заради тези изказвания тогава тя дава изявление пред Сашо Диков, в което изразява съмнение в компетентността на Цветанов като министър. Същото е излъчвано по „Канал 3” в продължение на около месец.

"Намирам, че подсъдимият Цветанов след описаната ситуация не би могъл да има тази увереност. Съмнение в моята безпристрастност и обективност (независимо от вида на решението, което би било постановено по делото) би могло да възникне и в обществото. Не желая да давам повод да се поставя под съмнение обективността и непредубедеността на съда като институция и да се руши авторитета й”, завършва отвода си съдия Михова.

Съобразно законовите изисквания, делото поема друг съдия от САС.

Цветанов пак на съд

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отново на съд. Днес Цветанов, заедно с още трима служители от разформированата служба за подс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com