Съдът посочи прокуратурата за виновна по знаково дело за корупция

3159
Съдът посочи прокуратурата за виновна по знаково дело за корупция
Снимка: БГНЕС

Може би единственият по-виден политик с по-сериозна присъда за корупция е на път да не получи нова присъда по друго дело. Причината - решение на втора инстанция, от Софийския апелативен съд (САС), с което се посочва грешка на прокуратурата.

Става въпрос за делото срещу бившите депутати на ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер. След присъдата на първа инстанция срещу Табаков, но по друго дело, председателят на Народното събрание Цецка Цачева доста скандално заяви, че в затвора на Табаков "ще му се радват като на расов елен".

Намалиха присъдата на Митхат Табаков с година

Първият български депутат, осъден за корупция - Митхат Табаков от ДПС, ще лежи на топло с една година по-малко. Софийски апелативен съд...

Сега втори процес срещу Сефер и Табаков катастрофира на втора инстанция, след като преди година САС върна на прокуратурата дело срещу двамата за документни измами, по което бяха осъдени на 10 и 11 години затвор. В конкретния случай става дума за делото, по което двамата бяха изправени пред съда заради договори за ремонт на 1,2 км път в село Върбино през 2005 г., какъвто обаче не е бил извършен, пише "Правен свят". Тогава Табаков беше кмет на силистренската община Дулово, а Сефер – общински съветник и управител на фирма "Булмекс", която трябвало да извърши строителните работи. Според прокуратурата двамата използвали фалшив протокол за завършване и заплащане на обекта, чрез който Сефер получил неправомерно над 90 000 лева. За това бяха обвинени за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Обвинения им бяха повдигнати и за съставянето на неверния документ.

Прокуратурата твърди, че само за три дни – между 19 и 21 май 2005 г., било сключено споразумение с държавната компания "Публични инвестиционни проекти", която е финансирала ремонтите, а след това Табаков и Сефер подписали документите, че всичко е изпълнено. На 27 май по сметка на фирмата на Сефер били преведени над 200 000 лева и по други сключени договори, като в сумата влизали и парите за пътя във Върбино. Три дни по-късно Сефер вече изтеглил 30 000 от сметката.

На финала на процеса пред СГС обаче прокурор Ана Малиганова реши да повдигне обвинение на Табаков за престъпление по служба по чл. 282 от НК, което е и особено тежък случай и точно по него Табаков беше осъден. Обвинението не беше свързано с нови факти по делото, а е също за сключения договор за 90 000 лева. Въпреки че адвокат Васил Василев, който защитава Табаков, опонира, че няма законово основание за изменението и съдът рискува да се постави в ситуация да участва в обвинението, съдия Антон Урумов не само уважи искането за ново обвинение, но призна Табаков за виновен именно по него и му наложи ефективна присъда. Гюнай Сефер пък беше оправдан по всички обвинения.

Апелативният съд е открил и друг съществен пропуск на СГС по отношение на обвинението за престъпление по служба по чл. 282, ал.2. Въззивната инстанция е констатирала, че в диспозитива на присъдата липсва специалната цел на извършеното престъпление – да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. В мотивите на градския съд обаче пишело, че Табаков е целял да причини вреда на "Публични инвестиционни проекти".

Бивш депутат от ДПС влезе в затвора за пет години

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков от три дни е в затвора във Варна, където излежава 5-годишната присъда, която му даде съдът. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com