Съдът реши: Съдия Тони Гетов няма да дава отвод по делото на Цветанов

24195
Съдът реши: Съдия Тони Гетов няма да дава отвод по делото на Цветанов
Снимка: БГНЕС

Няма да има отвод на съдия Тони Гетов по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като съдът не уважи искането за такъв от адвоката на Цветанов - Менко Менков.

Прокуратурата се съгласи с председателя на съдебния състав, защото в нито една от публикациите не сочи, че подсъдимият Цветанов се познава със съдията по делото. Бащата на председателя на съдебния състав е починал преди повече от 10 години - затова прокуратурата не поиска отвод, предаде БГНЕС.

В началото на заседанието съдия Тони Гетов намери за нужно да обясни публично дали е вярно, че баща му е бил в приятелски отношения с подсъдимия Цветан Цветанов, каквато информация се появи напоследък.

"Отвод няма да си направя, защото не са налице основанията, посочени в Наказателно-процесуалния кодекс. Ако аз си направя отвод, това би означавало, че съм нарушил закона и че съм в тежка зависимост на поръчителите на написаното в агенция ПИК. Аз желая да бъда зависим само от закона и съвестта си", подчерта съдия Гетов.

За да защити позицията си, той дори цитира разпоредбите на процесуалните закони в други европейски страни. "В процесуалния наказателен закон на Германия са предвидени основания за отвод, почти покриващи тези в нашия НПК, там е посочено, че съдията е длъжен да се отведе, когато е налице негов личен интерес по конкретното дело или много тесен личен контакт с подсъдимия", подчерта съдия Гетов.

"Нямам представа дали баща ми Петко Гетов е участвал във фирма, която през периода 1998-1999 година е извършвала строителни дейности в имот на Цветан Цветанов, нямам представа дали баща ми познава Цветан Цветанов. В семейството той никога не е споделял подобно нещо, баща ми цял живот е бил строител по професия, но никога не е споделял в семейството си кои са били негови клиенти", обясни съдията. Той подчерта, че не се е виждал с Цветан Цветанов извън съдебната зала и разказа, че и майка му никога не е виждала бившия вътрешен министър на живо. "Баща ми почина на 2 май 2003 година почина, тоест пред 11 години, дори и да е имало познанство между него и Цветанов, това как ще повлияе между днешния процес?", попита съдия Гетов.

Минути преди да влезе в съдебната зала бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че е бил приятел с бащата на съдия Гетов. "Не искам да има никакви съмнения, че бих могъл да имам някакви контакти със съдията по делото, но това, което излезе в публичното пространство отговаря на истината, в тази посока съдията е този, който ще прецени да си направи отвод или не", каза той.

Цветанов разказа пред медиите, че с Петко Гетов са били добри приятели. "Никога не съм правил връзката, защото докато съм познавал бащата на съдията, той винаги е говорил за сина си като адвокат, и не съм правил тази връзка, свързана с моето дело", заяви той.

Според Менко Менков, адвоката на Цветан Цветанов, заради всички появили се публикации в публичното пространство, настоящият съдебен състав не може да осигури безпристрастен и справедлив процес. Именно поради това Менков поиска съдия Гетов да си направи отвод. Той представи пред съда извадки от множество информационни интернет сайтове, съобщавайки връзката между бащата на съдия Гетов и Цветан Цветанов, включително и договор за строителство между дружеството, в което бащата на съдията е участвал и бившия вътрешен министър. Менков се обърна към съдията с думите: "Искането за вашия отвод е по-основателно от причината, поради която съдия Димитрина Ангелова си направи отвод по същото дело".

Делото

Цветанов призна, че е познавал бащата и на втория съдия по делото си*

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов потвърди информацията, че се е познавал с бащата на съдия Тони Гетов, който води делото срещ...

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е обвинен за възпрепятстване на разследване срещу ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Прокуратурата обвинява Цветанов, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та, с които да бъде слушан Тодоров.

На 10 октомври 2013 г. съдебният процес срещу Цветанов не тръгна заради отвод на председателя на съдебния състав Димитринка Ангелова, поискан от прокуратурата. Ангелова, докладчик по делото, заяви, че процесът е натоварен с много високи обществени очаквания и тя не иска да накърни доверието в съдебната система. Обвинението поиска отвод на Димитрина Ангелова заради публикации в пресата, които я свързват с адвокат Менко Менков.

Ден по-късно делото беше наново разпределено чрез системата за случайно разпределение на дела и трябваше да се гледа от 34-ти състав с председател съдия Тони Гетов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com