Трето обвинение срещу Цветанов - за присвояване на 50 хил. лева държавни средства

19368
Трето обвинение срещу Цветанов - за присвояване на 50 хил. лева държавни средства
Снимка: БГНЕС

Третото обвинение срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов вече е факт. Този път то е за присвояването на 50 000 лева от бюджета на МВР.

Парите са били отклонени към Орлин Тодоров - бивш шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново. И при това обвинение, както и при предишните, мярката му за неотклонение е "подписка".

Веднага след престоя в Столичното следствие, Цветанов отиде и във Военно-окръжната прокуратура, предаде БГНЕС. Във Военно-окръжната прокуратура бившият вицепремиер ще трябва да бъде разпитван като свидетел за полетите на "Авиоотряд 28" и използването на транспортните средства на Българската армия за полети на властта.

По случай новото обвинение Цветанов съзря план за дискредитирането му. На излизане от следствието той каза: "Вече започваш да свикваш – първото, второто, сега третото. Доколкото знам, планът е минимум четири, а вече от там нататък ще видим какво ще става". "Вие, ако не сте разбрали, то всички разбраха" – така риторично Цветан Цветанов отговори на въпроса за това дали има план за обвиненията към него. Според него целта на този план била дискредитация и политическа репресия. Бившият вътрешен министър дори зададе още един въпрос: Това, което се случи в момента, смятате ли, че е нормално? Въпреки това, обаче, той не даде отговор на въпроса кой стой зад плана срещу него и кой е негов автор. "Аз съм невинен и оттук нататък мисля, че прокуратурата е тази, която трябва да доказва всичко това, за което ме обвинява", заяви Цветанов.

"А защо трябва да се оттеглям от политиката", отвърна на въпроса с въпрос Цветанов за намеренията му в политиката. Той не можа да каже какви са подозренията му за готвеното четвърто обвинение срещу него с обяснението, че така се говори. Каза единствено, че така се говорило от "много места".

Адвокатът му Менко Менков обясни, че логиката до момента сочи, че второто и третото обвинение на Цветанов не произхождат от досъдебни производства, образувани срещу него, а от това, което е образувано срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. "Тоест, разследва се съвсем друга материал, съвсем други казуси. Но оттук-оттам се вадят материали, отделят се и се повдигат обвинения срещу г-н Цветанов, защото той е човекът, срещу когото трябва да се упражни тази репресия. Това е тенденциозно", каза Менко Менков.

Той посочи, че с колегата му от Германия Ханс-Петър Ул днес завеждат дело в Съда по правата на човека в Страсбург. "То е за това, че има тежко нарушение на чл. 6 параграф 2 от Конвенцията за защита правата на човека, нарушена е презумпцията за невиновност на Цветан Цветанов, тъй като още в предизборната кампания по анонимен сигнал е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално обвинява г-н Цветанов преди да му е повдигнато обвинение, преди да са приключи изборите, че е извършил незаконно подслушване", каза Менков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com