ВАС: Кокинов е податлив на влияние и не е безпристрастен

16463
ВАС: Кокинов е податлив на влияние и не е безпристрастен
Снимка: БГНЕС

Податливост на влияние и готовност да дава услуги на влиятелни политически фигури заради по-добра кариера - това са факторите, заради които Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалбата на Николай Кокинов срещу решението на ВСС да бъде дисциплинарно уволнен.

В решението на тричленния състав на ВАС е посочено още, че даването на информация по висящо наказателно производство и обясняване на последващи стратегии по разследването сочи липса на независимост и безпристрастност при упражняване на правомощията. "Правилно в своето решение Висшият съдебен съвет е посочил, че почтеността и благоприличието имат основно значение за доверието, авторитета и цялостната дейност на магистрата", казват от ВАС. ВАС смята, че поведението на Кокинов в търсената от него политическа подкрепа за бъдещо кариерно израстване е дълбоко укоримо. "Стремежът му да оглави Апелативна прокуратура София не е свързан с конкретни идеи за оптимизиране и подобряване работата на тази институция", се посочва още решението на съда.

Разговорът в Банкя

В днешното решение на съда са цитирани и обясненията, които двама от участниците в скандалните записа са дали по време на прокурорската проверката. Запознанството на Кокинов с Бойко Борисов датира от времето, когато Борисов е изпълнявал длъжността главен секретар на МВР. Двамата многократно са се срещали по служебни и лични поводи.

Вечерта на 14.04.2013 г. Мирослав Найденов е бил в дома на Бойко Борисов като в 19:11 часа се е обадил на Кокинов и си е уговорил среща с него за следващия ден – 15.04.2013 г., като за същия ден и час Борисов е уговорил и среща с Найденов. Денят на срещата е съвпадал с деня, в който прокуратурата е следвало да обяви публично резултатите от извършена проверка по повод подаден сигнал за незаконно използване на специални разузнавателни средства. По този повод част от разговора между Бойко Борисов и Николай Кокинов е касаел предстоящия брифинг.

Така в обясненията на Найденов се казва: "…Кокинов каза на Борисов, че нещата са сериозни и са подписани от всичките 11 или 13 проверяващи, ще има повдигнати обвинения. За мен не беше изненада да чуя това, тъй като знаех, че Цветанов е разпореждал подобни нерегламентирани мероприятия по отношение на министри, политици, общественици и т.н.". Бившият министър казва и че разбрал, че делото срещу него е поръчка на Цветанов. "След което се изкуших да го попитам кой поръча това мое дискредитиране в публичното пространство, свързано с повдигането ми на обвинение за нещо, което се е влачило повече от три години и то в точно подбран определен момент – дни преди номинациите за депутати на ГЕРБ, с цел да ме извади от листите за надпревара. Кокинов ми каза това, което всъщност и аз подозирах, че това е поръчка на Цветан Цветанов – бившия вътрешен министър. Малко след това се появи господин Борисов …" "След това провокирах Кокинов да потвърди това, което беше коментирал пред мен – да потвърди, че Цветанов е поръчал моето дискредитиране. Кокинов отговори, че трябва тези вътрешни проблеми да си ги коментираме в ГЕРБ, но потвърди пред Борисов, че Цветанов е поръчал моето дискредитиране.

ВАС отхвърли жалбата на Кокинов при първото обжалване

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов срещу решението на Висшия с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com