ВКС потвърди присъдата "невиновен" на Цветанов за длъжностно присвояване

4041
ВКС потвърди присъдата "невиновен" на Цветанов за длъжностно присвояване
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) за потвърждаване на постановената от Софийския градски съд (СГС) присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с която е признат за невиновен по обвинението за длъжностно присвояване, за улесняване на което е извършено престъпление по служба, съобщиха от ВКС. Обвинението беше за длъжностно присвояване в размер на 50 хил. лв. в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Тодоров.

Решението не подлежи на обжалване и протест. 

Съдът оповести мотивите за оправдателната присъда на Цветанов, обвинението било формулирано грешно

Решаващи показания на подчинени на Цветан Цветанов и грешка на прокуратурата го оправдаха по делото за шестте „Не!!!". Това стана...

Припомняме, че през юни ВКС си даде два месеца, за да реши за делото срещу Цветанов за длъжностно присвояване. Делото беше бразувано след протест на Софийска апелативна прокуратура срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд, с което е потвърдена присъда на СГС, с която бившия вътрешен министър беше признат за невиновен.

С атакувания акт на САС е потвърдена присъдата от 26 май 2014 г. на Софийския градски съд (СГС), с която подсъдимият Цветан Генчев Цветанов е признат за невиновен в това, че през периода 23 декември 2011 г. – 29 февруари 2012 г., при условията на продължавано престъпление, на два пъти, в качеството си на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, е присвоил чужди движими вещи – пари в размер на 50 569,28 лв., представляващи бюджетни средства на МВР, като присвоените средства са в големи размери и за улесняване на деянието е извършено престъпление, изразяващо се в това, че на 23.12.2011 г. и на 29.02.2012 г., в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения, издавайки Заповед № К-13841/23.12.2011 г. и Заповед № К-2309 от 29.02.2012 г. в нарушение на разпоредби на ЗМВР и Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), с цел да набави за другиго – Орлин Тодоров, облага, изразяваща се в изплащане на възнаграждения за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР в общ размер на 50 569,28 лв.  

Според тричленния състав на ВКС касационният протест е допустим, но неоснователен. В мотивите си магистратите подчертават, че в настоящия казус става въпрос за правен спор относно законосъобразността на двете издадени от подсъдимия Цветанов заповеди в качеството му на министър на вътрешните работи, засягащи трудовото правоотношение на свидетеля Орлин Тодоров и изплатените му обезщетения в общ размер на 50 569,28 лв. 

Върховните съдии приемат за правилни направените от предходните съдебни инстанции изводи за обективна несъставомерност на инкриминираното престъпление, тъй като подсъдимият не е нарушил цитираните в обвинителния акт разпоредби от Закона за МВР (отм.) и Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). "Образуването на наказателно производство и привличане на служителя в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР – чл. 245 от ЗМВР (отм.), противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност по чл. 16 от Наказателно-процесуалния кодекс” – категорични са върховните съдии.

Цветанов пригласяше на Пеевски, той се застреля в краката и шефът му не може да го спаси

"Цветанов пригласяше на Пеевски, той се застреля в краката и шефът му не може да го спаси." Това заяви в ефира на bTV лидерът на ДСБ ...

Срещу Цветанов имаше три дела, които стигнаха до съда. И по трите той беше оправдан. През септември САС обяви Цветанов невинен по обвинението, че от 26 август до 18 септември 2010 г. е осуетил разпореждането със СРС срещу Орлин Тодоров, Милен Димитров и Пламен Вачков. Цветанов е оневинен по всички обвинения по делото, станало по-известно като "делото за с шестте "НЕ"-та.

Третото дело срещу Цветанов така и не стигна до дори до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. В този процес бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com