ВКС прекрати делото срещу Орлин Тодоров

3602
ВКС прекрати делото срещу Орлин Тодоров
Снимка: БГНЕС

Бившият началник на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново Орлин Тодоров оттегли касационната си жалба и Върховният касационен съд (ВКС) прекрати производството по делото, съобщиха от съда.

Именно бившият шеф на антимафиотите Тодоров е основната фигура, заради която все още има дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той е осъден по обвинението, че като началник на ТЗ "БОП", на четири пъти е изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова. Присъдата, която му определи Окръжния съд във Велико Търново бе 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 2 000 лв. Апелативният съд във Варна обаче увеличи това наказание и от 1 на 3 години, а изпитателният срок – на 5 години.

ВКС се заема с човека, заради когото Цветанов отиде на съд

Днес Върховният касационен съд ще заседава по делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Именно Тодоров...

Делото стигна до третата последна инстанция именно по жалба на Тодоров срещу въззивно решение от 31.07.2015 г. на Варненския апелативен съд. В нея се твърди, че наложеното на подсъдимия наказание е явно несправедливо. Отправят се алтернативни искания – за оправдаване на подсъдимия или за изменяне на решението и намаляване на наложеното на Тодоров наказание.

На откритото съдебно заседание от вчера, 19 януари тричленен състав на Върховния касационен съд прекрати производството по делото поради оттегляне на депозираната касационна жалба от подсъдимия Орлин Тодоров. Определението е окончателно и решението на Варненския апелативен съд влиза в сила от днес.

В мотивите на съдебния акт пише: „Съдът, като взе предвид изявлението на адвокат Христо Христов и като се съобрази с волята на подсъдимия Орлин Тодоров в представената от защитника му молба за оттегляне на касационната жалба и прекратяване на производството по наказателно дело № 1372/2015 г., счита, че са налице предпоставките на разпоредбата на чл. 352, ал. 2 от НПК за прекратяване на съдебното производство по наказателно дело № 1372/2015 г., поради оттегляне на касационната жалба от подсъдимия Орлин Тодоров Тодоров”.

С присъдата Тодоров е признат за виновен за извършено в периода 24.08.2010 г. – 19.01.2011 г. в гр. В. Търново продължавано престъпление по чл. 145а, ал. 2, пр. 2 от НК, вр. чл. 32 от ЗСРС – използване на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, по четири досъдебни производства по описа на ОСлС и ОД на МВР – В. Търново. Наложено му е наказание „лишаване от свобода” за срок от 1 година, отложено на основание чл. 66 от НК за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила, както и наказание „глоба” в размер на 2 000 лв.

Делото на Орлин Тодоров стигна до ВКС

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа днес (17 ноември) делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, п...

С въззивното решение на Варненския апелативен съд е изменена първоинстанционната присъда: наказанието лишаване от свобода е увеличено от 1 на 3 години, а изпитателният срок – на 5 години, считано от влизане на присъдата в сила. В останалата част първоинстанционният съдебен акт е потвърден.

Обвинението, по което е осъден и присъдата срещу Тодоров са в пряка връзка с големия скандал за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, когато бившият вътрешен министър Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com