ВСС не пожела да почне дисциплинарно производство срещу Бецова и Динев заради Данов

7803
ВСС не пожела да почне дисциплинарно производство срещу Бецова и Динев заради Данов
Снимка: БГНЕС

ВСС отказа да образува дисциплинарки срещу прокурор Боряна Бецова и градския прокурор на София Христо Динев по предложения на правосъдния министър Христо Иванов, предаде БГНЕС. Решението обаче може да се обжалва от Иванов пред Върховния административен съд (ВАС).

Двете предложения бяха отхвърлени с 16 гласа "за", един "против" и 6 "въздържали се". Основният мотив на кадровиците бе, че предложенията са базирани почти изцяло на медийни публикации. Става въпрос за протакане на делото срещу бившия министър на инвестиционното проектиране от кабинета "Орешарски" Иван Данов. Той беше разследван за незаконно получаване на помощ за безработни от Франция, докато в България е работил като преподавател по архитектура. Проверката отиде при Бецова, която я приключи през януари без последствия за Данов. Решението беше обжалвано пред Софийската апелативна прокуратура. Тя отмени отказа и върна преписката в градската прокуратура на София, но междувременно изтекоха давностните срокове. Това стана, след като Христо Динев призна, че има данни за документално престъпление. извършено от Данов, но давността е изтекла.

Ще се проверява съдържанието на разговорите в "Яневагейт", Цацаров вижда скандала като сценарий

Образувано е досъдебно производството относно записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова - случай, по-из...

Същевременно самият Данов заведе жалба за набеждаване срещу журналистите от "Биволъ", които извадиха на бял свят аферата. Софийската районна прокуратура започна проверка.

Христо Иванов сам насрочи днешното извънредно заседание на ВСС. Министърът обаче не посочи каква е причината за искането му за образуване на дисциплинарни производства срещу Бецова и Динев.

Името на Боряна Бецова доби популярност, когато й бе възложена проверка на доходите на активисти на “Протестна мрежа”. Това даде повод за реакция на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който в социалните мрежи попита: “Каква ябълка е Бецова?”. По-рано именно Дьо Кабан определи като “гнила ябълка” дисциплинарно уволнената от ВСС преди две седмици съдийка Румяна Ченалова. Опитът за намеса в работата на прокуратура от страна на френския посланик даде повод на главния прокурор Сотир Цацаров да защити своята подчинена. Междувременно при проверката, водена от прокурор Бецова, не бяха открити нарушения на активистите от “Протестна мрежа”. Според мнозина тази проверка започна заради яростната реакция от страна на "Протестна мрежа", тъй като Бецова спря проверка срещу Делян Пеевски по сигнал на "протестърите". Аргументът на Бецова да спре проверката срещу "успелия млад мъж" беше следният: "Единствено наличието на хипотетична възможност за неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление".

Христо Динев е градски прокурор на София, досега срещу него не са отправяни публични обвинения. И неговото име обаче е свързвано с това на Делян Пеевски и с "обръчи от влияние" на ДПС. Името му беше замесено в записите на разговори между бившия шеф на СГС Владимира Янева и вече уволнената съдийка Румяна Ченалова. От записите се разбира, че Христо Динев е помолил Янева да му съдейства при проверката на незаконното разрешаване на специалните разузнавателни средства по делото “Червеи“.

Христо Иванов насрочи извънредно заседание на ВСС заради прокурори "гнили ябълки"

Министърът на правосъдието Христо Иванов е свикал извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, което сам е насрочил за 14:00 часа днес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com