ВСС питал Янева не дали е говорила с Борисов, ами чие е лаещото на записа куче

6247
ВСС питал Янева не дали е говорила с Борисов, ами чие е лаещото на записа куче
Снимка: бгнес

Членовете на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет не са питали бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева дали е разговаряла с премиера Бойко Борисов заради скандала "Червеи". Това обяви нейният адвокат Антон Станков, който заедно с Янева присъства на изслушването й днес от комисията, информира "Правен свят".

Станков добави, че никой не е питал съдийката и дали се е срещала с главния прокурор пак по този повод. Вместо това й задали въпрос на кой е кучето, което се чува на записа. Не стана ясно дали Етичната комисия на ВСС се е поинтересувала колко добросъвестно е кучето, след като по мнението на главния прокурор Сотир Цацаров точно животното е "най-чистият" образ в цялата афера.

Ченалова: Изтеклите записи са автентични

Съдия Румяна Ченалова заяви, че изтеклите записи са автентични. „Спомням си много добре фактите от тях", каза тя за тези записи, ...

Изслушването на Янева продължи около 30 минути, повече - цели 45 минути членовете на Етичната комисия спориха дали заседанието да е открито. В крайна сметка беше взето решение то да не е публично. Тя напусна сградата на съвета през задния вход, без публично да коментира какво е казала. Така пред чакащите журналисти застана само нейният адвокат Антон Станков.

От думите му стана ясно, че тя е била лаконична в обясненията си. Първата ѝ теза пред комисията е била, че тези записи са незаконни. Казала, че не може да има монолог и смята, че са наслагвани нейни думи от различни периоди. Втората ѝ теза е, че не помни такива разговори. Янева е отказала да дава по-подробни обяснения пред Етичната комисия на ВСС, защото очаква прокуратурата да образува досъдебно производство по случая с изтеклите записи. Казала само, че от февруари не се е виждала с Румяна Ченалова.

Гледната точка на Етичната комисия

След заседанието на Етичната комисия пред медиите се изправиха членовете Даниела Костова, зам.-председател на комисията и Юлиана Колева. Те обаче не коментираха случая, защото били длъжни "да защитят тази част от етичната дейност на медиите, които се отнасят неетично към ВСС и към все още членове на съдебната власт". Това буквално заяви Колева.

По скандала "Янева": Борисов не можел да обръща внимание на две каки, които си говорят*

"Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят". Това заяви публично премиерът Бойко Борисов за аферата с и...

"Не смятаме за необходимо нашата проверка да бъде контролирана от медиите. Имаме желание да направим проверка, нямаме желание да я разхвърляме на парче така, както се стремят някои от медиите, раздухвайки тези записи", каза Колева.

Въпреки това някои неща се изплъзнаха от двете кадровички. Най-напред те опровергаха твърденията на адвоката на Янева – Антон Станков, че бившата шефка на СГС не е била питана дали е говорила с премиера Бойко Борисов. Напротив, бил й зададен такъв въпрос, както и за това дали се е срещала с главния прокурор, но отговорът на Янева е тайна.

Освен това комисията обмисляла да поиска справка от Viber за съобщенията на Янева, защото на един от записите тя казва, че по това приложение е говорила с Димитър Узунов, а освен това получила съобщение от неизвестен номер, за който предполага, че е на премиера Бойко Борисов. В съобщението неизвестният подател кани Янева на разходка в парка в Сандански. Пред "Биволъ" Viber каза, че пази в архива си комуникацията между абонатите си за 30 месеца назад и при поискване от властите може да я предостави.

Фрапиращото обаче е друго. Етичната комисия прочела в агенция "Пик" информация, че тя знае кой е мъжът, който се чува на някои записи. И кадровиците решили да поискат от агенцията информацията – кой е той. Същевременно на днешното изслушване никой от членовете на Етичната комисия не е попитал Янева дали разпознава този глас. Даниела Костова каза още, че комисията е решила, в знак на добра воля, отново да поиска от "Биволъ" пълния запис на разговорите, защото това подаване на парче не спомага за изготвянето на експертиза.

ВСС би отбой и засега няма да кани Борисов заради случая "Янева - Ченалова"

Висшият съдебен съвет (ВСС) се отказа засега да кани премиера Бойко Борисов заради записите между бившата шефка на СГС Владимира Янева ...

Като цяло обаче обясненията на Етичната комисия се фокусираха върху аргументите защо заседанието е било затворено. Основната причина била да не разбере Румяна Ченалова какво е казала Янева преди нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com