За втори път: ВСС няма да закача Янева заради процедура

6327
За втори път: ВСС няма да закача Янева заради процедура
Снимка: бгнес

За втори път Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради нарушенията, допуснати от нейна страна по отношение на разрешенията за използване на специални разузнавателни средства по случая „Чревеи”.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство е на правосъдния министър Христо Иванов. Мотивът за първият отказ на кадровците беше, че материалите, представени като причина за образуване на дисциплинарно производство, са класифицирана информация. Този път отказът на членовете е с мотив, че министърът на правосъдието не е обжалвал отказа на съвета пред Върховния касационен съд, информира Агенция "Фокус".

ВСС призна за гласене на съдебни състави в СГС, но още не прави нищо

1 229 295 586 637 710 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 – такава е вероятността според „Биволъ&rdquo...

Припомняме, че самата Янева не обжалва отстраняването си от председателското място на СГС.

Членовете на ВСС разгледаха и второто предложение на Христо Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу бившият ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото. Вторият отказ на магистратите за подвеждане под отговорност Петров, както и първият, е заради това, че давността за дисциплинарно преследване срещу него е изтекла.

Петьо Еврото нашумя покрай делото "Цонев, Сантиров, Попов". Съдът постанови, че в случая Еврото е подтиквал към корупция тримата, а не обратното.

Председателят на ВКС Лозан Панов предложи в края на заседанието да бъде образувано дисциплинарно производство срещу съдия Петя Крънчева. Тя е заместник-председател на СГС и ръководител на Наказателното отделение. ВСС прие предложението на председателя на ВКС. Само преди седмица официално излезе доклад на ВСС относно състоянието на СГС. В него Крънчева е централна фигура, като проверката е установила куп нарушения, свързани с нея. Най-важното - съмненията за манипулация на системата за случайно разпределение на делата в случаите, в които става въпрос за Крънчева, са повече от основателни. Причината - разминавания в данните на системата и в хартиените протоколи.

Христо Иванов отново внесе предложение за дисциплинарно наказание на Владимира Янева

Министърът на правосъдието Христо Иванов днес отново внесе предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Владимира Янева ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com