Зачестяват пътнотранспортните произшествия, контролът по пътищата е силно намалял

9043
Зачестяват пътнотранспортните произшествия, контролът по пътищата е силно намалял
Снимка: БГНЕС

Зачестяват пътнотранспортните произшествия, но и контролът по пътищата е силно намалял. Това заяви в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш началник на КАТ.

„Действително, сега настъпва един сезон, който бележи изключителен ръст с броя на загиналите. Това са юли и август, донякъде и септември. Преди всичко, това са интензивните пътувания, които предприемат гражданите в този сезон, но последните пътнотранспортни произшествия имат специфичен характер. В петък и събота загинаха общо 14 души за два дни, което е изключително много”, обясни Стратиев. По думите му, това са млади хора и затова пита родителите им, знаят ли къде са децата им, къде е семейната им кола или кой е дал автомобил на тези, които нямат право да управляват, тъй като са непълнолетни и нямат свидетелство за управление. Както контролът, така и родителите, така и обществото, така и медиите би трябвало да тръбим тази тревога в този период, подчерта той.

Двама души са загинали в катастрофи в страната през изминалото денонощие

Двама души са загинали при 19 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. При пътните инцид...

По отношение на контрола по пътищата Стратиев каза, че според него е силно намалял, тъй като по-слабо се говори за това, че трябва да има силен контрол, че трябва да има ефективен контрол. „Много пъти съм повторил това, че камерите бяха изключително полезни. Те показаха, че водят до намаляване на произшествията. В момента те не се използват ефективно поради решението на Върховния административен Съд (ВАС) и това е лесно преодолимо, тъй като има готов законопроект, който би трябвало да се гледа само на второ четене”, обясни той.

По думите му, би било добре да се отдели внимание и време по тази тема в Народното събрание, да бъде прието изменение на закона, което ще позволи приложението на аналоговите камери, защото влизайки в употреба, те са изключително ефективни веднъж.

Второ, те позволяват на доста голям състав от контролните органи да се пренасочат към тези пътища, в които доста често се случват произшествия, тъй като там в момента липсва контрол, каза още Алекси Стратиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com