Започва делото за опита за убийство на Алексей Петров

3786
Започва делото за опита за убийство на Алексей Петров
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) ще заседава днес по мярката за неотклонение на Роман Логвиненко, обвинен за подготовка на убийство на Алексей Петров, предаде БГНЕС.

На Логвиненко е повдигнато обвинение, че от пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. заедно с тримата си съучастници е направил опит за предумишлено убийство като с две РПГ-та са стреляли срещу автомобила, в който са се возили Алексей Петров и шофьорът му Стефан Борисов. Изстреляният снаряд обаче не е влязъл в купето на бронирания автомобил, защото е ударил дясната рамка на колата и се е плъзнал по прозореца. Единствено това обстоятелство е спасило живота на Петров, според разследващите. Гранатометите били произведени в България за руската армия и са изпратени в Русия, като отново са внесени в страната. От единия гранатомет е снет ДНК материал.

Четирима украинци са отговорни за атентата срещу Алексей Петров

Четирима украински граждани са извършителите на покушението с гранатомет срещу Алексей Петров. Това каза заместник-главният прокурор Бо...

Роман Логвиненко е сочен за подбудител на опита за покушение срещу Алексей Петров. Той е задържан на 30-31.01.2016 г. при влизането му в страната пред ГКПП “Дунав мост”. Украинецът е действал заедно с още трима съучастници. Той е заловен, а другите са обявени за издирване от Интерпол. Те са Йевен Балков, Максим Чорний, Артьом Темпинский – всичките са украински граждани. На тях задочно са повдигнати обвинения задочно. В момента е арестуван единствено Роман Лудвиненко. Артьом Темпинский и Максим Чорний са двата стреляли срещу Петров. Йевен Балков е помагал в организацията на престъплението, а Роман Логвиненко е и помагач на опита за покушение.

Подготовката за неуспешния атентат срещу Алексей Петров, разиграл се на 29 октомври миналата година на метри от дома на бившата барета, е била на професионално ниво. Украинците година и половина са го наблюдавали преди да действат.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов вече коментира, че е досега не е виждал толкова професионална работа. В рамките на година и половина украинците са наблюдавали Петров, дегизирани като клошари. Успели са да установят начина на живот на Петров, периметърът, на който е работила охраната му, както и самото място, където е извършен опитът за покушение. Освен това изборът им на оръжие говори, че са целели задължителното убийство.

Стана ясно и че има разпитани двама свидетели, които са дали информация за украинците и са включени в програмата за защита на свидетелите.

Обещали 200 000 евро за главата на Алексей Петров

Поръчителят на атентата срещу Алексей Петров обещал да плати 200 000 евро, ако бившият съветник в ДАНС бъде ликвидиран. До това разкрит...

Бившият съветник в ДАНС и основен подсъдим по аферата „Октопод”, Алексей Петров, срещу когото бе извършено нападение с гранатомет на 29 октомври, обяви награда от 100 хиляди долара на информатори, които дадат достоверни данни за нападението.

Първоначално Алексей Петров коментира: „Нищо не става. Грешка казах че е, оставам на това мнение. Няма нищо конкретно”, а няколко дни по-късно заяви: „С терористите като с терористи”. Петров е оцелявал и след друго нападение през 2002 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com