Започва специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност

18610
Започва специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност
Снимка: БГНЕС

Специализирана полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, започва на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В нея ще участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

До два - три месеца ще има силен, положителен резултат, свързан с преодоляването на битовата престъпност, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в петък, в парламента. Включването на жандармерията в борбата с битовата престъпност има определена цел, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Идеята не е да се командироват полицаи в различни части на страната, които да стоят там постоянно. Те ще бъдат командировани периодично, ще свършват каквото е необходимо, и ще се връщат. Планът за битовата престъпност включва поредица от мерки. Това не означава, че жандармерията отива там и не излиза от тези населени места. Жандармерията ще свърши своето, тя има определена цел, която трябва да постигне, и ще я постигне, заяви Йовчев. „Към момента сме увеличи ресурса на полицаи, като във всяка една област е различно, осигурено е допълнително гориво, променена е организацията на работа при разпределението на полицаите в тези райони. Променена е организацията на оперативно-издирвателната работа, поставени са цели за увеличаване на секретните сътрудници, които да работят в тази посока”, каза Йовчев. Той обясни, че във всяко едно ОДМВР и РПУ има конкретни планове и ще има ежеседмичен контрол какво е свършено и какво се е случило там.

МВР обещава да пренасочи полицаи от границата към районите с висока битова престъпност

МВР ще отдели повече полицаи за местата, където битовата престъпност в страната е най-висока, като това ще стане чрез преразпределение ...

По време на предишното управление, имахме непрекъснато покачване на битовата престъпност. Това е признавано и публично и от бившия министър на вътрешните работи, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Могат да бъдат видени и публичните му изявления по този въпрос. Отношението към този проблем, мисля че е нещо, с което коренно се различаваме. Твърденията на министъра на вътрешните работи са, че битовата престъпност, която той нарича с друго име е резултат на по-скоро социални фактори и не е само работа на МВР да противодейства на битовата престъпност. Според неговите твърдения, този проблем ще бъде решен, когато излезем от икономическата криза. Изцяло не съм съгласен с това, това е наше задължение, работа и ще си я свършим. Мерки, които предприемаме, съм ги обявявал няколкократно, но някой може ли да ми каже какво бяха мерките за справяне с битовата престъпност на предишното управление, някой видял ли ги е, аз не.

Знаете ли какво е било в предизборната им програма, че ще назначават повече униформени полицаи. Системата на МВР беше оставена е не добро състояние, как ще противодействаме ефективно и на битова и на организирана престъпност, когато само за периода от началото на 2011 г. до края на май 2013 г, е намалял с една трета броят на секретните сътрудници и с една трета почти е намалял и броят на оперативните дела, унищожен е инструментариум”, каза още Йовчев.

Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Общите мерки, които прилагаме, са в няколко насоки – разпределение на силите, така че полицаят да е там, където има нужда от него, по-тясно сътрудничество с общините, с гражданското общество, въвеждане на извънщатни сътрудници. Надявам се в бързи срокове да намалил битовата престъпност в районите, където тя е с най-големи размери”, каза още вицепремиерът. По думите му е осигурен допълнителен човешки ресурс, гориво, и всичко необходимо на тези дирекции, за да могат да се справят. „Този проблем не е от сега, не е от мандата на това правителство”, подчерта Цветлин Йовчев.

 

Двама 26-годишни мъже са вероятните убийци на Надежда Куцкова

26-годишните Станислав Костадинов Маламов и Велик Илиев Корчев са задържани за грабеж и убийството на Надежда Куцкова, съобщиха от МВР....

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com