Ченалова беше разпитана от ДАНС, има нова призовка за следващия петък

4702
Ченалова беше разпитана от ДАНС, има нова призовка за следващия петък
Снимка: БГНЕС

Уволненият съдия Румяна Ченалова беше на разпит в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) във връзка с обвинението за длъжностно престъпление, заради което през април прекара 72 часа в ареста. Тя напусна сградата, в която се помещава специализираното звено, което разследва магистрати, с призовка и за следващия петък, информира БНР. 

След поредния си разпит Ченалова коментир новия изтекъл запис на неин разговор с бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, в който двете обсъждат факти от т. нар. "дело "Червеи". В записа от четвъртък се споменава името Делян, което според Ченалова не било изненадващо, защото Янева и Пеевски били близки. 

ЕК отговори на Цацаров: Комисията не е казвала, че иска оттеглянето му

Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некор...

"Публична тайна е, че Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, премиера", каза Ченалова. 

Тя се разграничи от позицията на президента Плевнелиев, който обяви, че няма правомощия да сформира комисия, която да разследва изнесените записи на разговори между нея и Владимира Янева. Ченалова даде за пример междуинституционалното звено "Антикорупция", рожба на споразумение между ръководителя на ДАНС, министъра на вътрешните работи и главният прокурор, чийто клиент е самата тя. Уволнената съдия беше категорична, че няма да съдейства на проверката под егидата на прокуратурата заради един от цитираните в разговорите.

"Защото прокуратурата е единна, независима, пряко подчинена на главния прокурор. Няма как главният прокурор, освен ако не си подаде оставка, да бъде проверяван и санкциониран. Той ръководи прокуратурата и я контролира. Кому да вярвам аз? Да вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезираха за министъра на правосъдието, например, и ще образува досъдебно производство срещу главният прокурор? Ами това е виц", коментира тя. 

Днес уволнената съдийка е била призована да даде обяснение по обвинението си за длъжностно и документно престъпление, заради което прекара 72 часа в ареста. По принцип Ченалова отказва да сътрудничи на прокуратурата, така е било и днес. Тя е отказала да дава обяснения, по думите ѝ, „защото няма смисъл“.

По повод ежеседмичните ѝ срещи с разследващите, тя призова. "При всяко явяване в ДАНС получавам призовка за друго дело. Малко странно. Поне да ми ги връчат наведнъж и да приключваме", каза тя. 

ЕК може и да иска проверка по същество на "Яневагейт", но друг не иска

Депутатите нямат намерение да сформират комисия, която да разследва случая с подслушването на Владимира Янева и скандалните факти, стан...

Ченалова коментира и поредното парче от записа на нейни разговори през февруари с бившия председател на СГС Владимира Янева, посветени на проблемите на Янева около мегаделото "Червеи". Тя смята, че скандалът "Яневагейт" просто ще бъде оставен да потъне.

Вчера (26 ноември) „Биволъ” пусна пореден запис от разговора между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. В записа се чува името „Делян”. Въпросният Делян говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и се „появило това чудо”. Визира се в крайна сметка стартиралото досъдебно производство срещу Янева, след като на 19-ти февруари ВСС я отстрани от поста председател на Софийския градски съд (СГС). В разговора е изказано предположение, че "Делян" е говорил и с Бойко Борисов.

Вчера преди да бъде изслушана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за "Яневагейт Румяна Ченалова заяви: "Не съм аз единственият съдия, който е викан и на когото е казвано "виж това дело как ще се реши", или "внимавай как ще се реши", или в този смисъл". Ченалова заяви още, че Владимира Янева я е предупредила да не говори против главния прокурор, за да няма неприятности, предложила й пари, които Ченалова отказала.

Ченалова, която е разследвана заради случаите "Белведере" и "Дискотека Соло", беше уволнена от ВСС. Решението на Висшия съдебен съвет основано на дисциплинарно производство, в което са обединени три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова. Едното бе провокирано от изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса "Белведере" в края на миналата година. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френска компания "Белведере".

Във вторник сайтът "Биволъ" публикува преден запис от "Яневагейт", от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет (ВСС) за отстраняването на Владимира Янева. В аферата обаче не става дума само за лобиране по върховете на властта, но и за подслушване на чужди посолства. От разказа на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева се чува как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да ѝ помага.

ЕК иска независима проверка по "Яневагейт" с изключване на замесените от процеса

Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com