Янева "елегантно" привиквала Ченалова за "определени дела" и я предупредила да не тръгва срещу Цацаров

4826
Янева "елегантно" привиквала Ченалова за "определени дела" и я предупредила да не тръгва срещу Цацаров
Снимка: БГНЕС

Не съм аз единственият съдия, който е викан и на когото е казвано "виж това дело как ще се реши", или "внимавай как ще се реши", или в този смисъл. Това каза уволнената съдия Румяна Ченалова преди да бъде изслушана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за "Яневагейт" - изтеклите записи между нея и бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева.

Бившата председателка на СГС била много близка с главния прокурор Сотир Цацаров, а докато била на поста си, давала елегантни насоки по определени дела, стана ясно от казаното днес от Румяна Ченалова, пише БГНЕС.

ЕК отговори на Цацаров: Комисията не е казвала, че иска оттеглянето му

Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некор...

Не става дума за заплашване, а „много елегантно” Янева викала Ченалова, която обаче категорично отрече делата да са „Октопод”, „Соло” или „Белведере”.

Отстранената съдия заяви, че не може точно да се сети за делата, за които е викана като посочи единствено, че са „определени търговски дела”. Тя отговори отрицателно и на въпроса дали според нея хората, върху които е оказвано влияние са много. „Не бих казала, че са много, тъй като по-голямата част от колегите нямаха такъв тип контакти, че да общуват с председателя”, подчерта Ченалова.

Според нея, Владимира Янева и главният прокурор са били близки. Ченалова за пореден път отрече тя да е автор на записите, които излязоха в публичното пространство и създадоха скандала „Яневагейт”.

Ченалова заяви още, че Владимира Янева я е предупредила да не говори против главния прокурор, за да няма неприятности, предложила й пари, които Ченалова отказала. „Тя направо ме предупреди. Тя ми каза: недей да говориш против главния прокурор, защото ще имаш неприятности”, каза Ченалова и предположи, че председателката на най-голямото съдилище у нас „се притесняваше за себе си, има определени обстоятелства, за които още не съм говорила".

Шефът на ВКС иска лидерска позиция от президента за изясняване на "Яневагейт"

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова президента да поеме лидерска функция при изясняването на всички обс...

Бившата съдия смята, че е позволявала да бъде използвана, че се е предоверявала и не си е проявила духа, който има. Това се проявявало и при работата й по дела. Ченалова коментира още, че това, което прави сега й създава много неприятности и „някаква опасност” дори.

Ченалова, която е разследвана заради случаите "Белведере" и "Дискотека Соло", беше уволнена от ВСС. Решението на Висшия съдебен съвет  основано на дисциплинарно производство, в което са обединени три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова. Едното бе провокирано от изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса "Белведере" в края на миналата година. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френска компания "Белведере".

Във вторник сайтът "Биволъ" публикува преден запис от "Яневагейт", от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет (ВСС) за отстраняването на Владимира Янева. В аферата обаче не става дума само за лобиране по върховете на властта, но и за подслушване на чужди посолства. От разказа на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева се чува как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да ѝ помага.

В друг запис Янева говори как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува как тя е пускала SMS-и на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система. След SMS-а на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да й каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите.

ЕК може и да иска проверка по същество на "Яневагейт", но друг не иска

Депутатите нямат намерение да сформират комисия, която да разследва случая с подслушването на Владимира Янева и скандалните факти, стан...

На 19 ноември ВСС образува и дисциплинарно производство срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева за скандала "Червеи". Решението си съветът взе след окончателното произнасяне на ВАС, който заяви, че кадровиците е следвало да образуват дисциплинарка срещу бившата шефка на градския съд. В дисциплинарния състав влизат Соня Найденова, Юлиана Колева и Румен Боев. Припомняме, че вчера (18 ноември) и Ченалова, и Янева говориха пред Етичната комисия на ВСС заради записи на телефонни разговори между двете, пуснати от "Биволъ". Ченалова потвърди за водените разговори, а Янева е казала, че не си спомня. За твърдението на Янева медиите бяха уведомени от адвоката ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com