Нели Куцкова: Президентът да назначи независима комисия за проверка на "Яневагейт"

5504
Нели Куцкова: Президентът да назначи независима комисия за проверка на "Яневагейт"
Снимка: БГНЕС

Преди няколко години, когато Владимира Янева беше избрана за председател на СГС (Софийския градски съд), имаше и друг кандидат – със 106 подписа и подкрепа от Съюза на съдиите. Владимира Янева беше избрана без никакво обяснение защо – беше ясно само, че е близка приятелка на всемогъщия тогава Цветан Цветанов, заяви съдия Нели Куцкова пред Нова телевизия.

Тогава не се знаеше с какво намерение се назначаваше Янева, но след това имаше много проблеми в СГС, с много сигнали и писма към ВСС. Чак когато френският посланик се обади за „Белведере”, имаше реакция. Това не е разговор между две каки (бел. ред. - така го определи премиерът Бойко Борисов), това показва системен проблем – как хора се назначават на ръководни постове и как политиците се месят в работата на съда, подчерта Куцкова.

Ченалова: Не съм дяволът, ще обжалвам, прокуратурата има огромна власт

Не мисля, че съм дяволът на съдебната система, каза станалата скандално известна и вече уволнена съдийка Румяна Ченалова в ефира на bTV...

Нели Куцкова даде пример за председател на Апелативния съд във Варна, където бил избран не кандидатът, който се е представил най-убедително, а далеч по-неубедителен кандидат.

Куцкова припомни, че Съюзът на съдиите вече е поискал от всички институции в страната да не оставят проверката на случая само на ВСС, защото има замесени негови членове в аферата. Не може ВСС и Етичната му комисия да се самопроверяват. Затова искаме парламентът да приключи законодателната реформа, за да няма такива влияния от страна на политици. А президентът назначава и главния прокурор, и двамата председатели на върховните съдилища, припомни Куцкова. На конкретен въпрос кой да направи проверка, Куцкова поиска нестандартно решение – президентът да направи експертна комисия и тя да провери конкретния случай т.е. разговорите на Янева със съдия Румяна Ченалова.

Свидетел съм многократно през годините на следната метаморфоза – политиците като са в опозиция, много почват да държат на независимостта на съда. Много хора се чувстват засрамени да казват какво работят заради случаи като Владимира Янева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com