Съюзът на съдиите: Парламентът и президентът да не остават безучастни по случая със записите за "Червеи"

7184
Съюзът на съдиите: Парламентът и президентът да не остават безучастни по случая със записите за "Червеи"
Снимка: Thinkstock

В отворено писмо Съюза на съдиите в България (ССБ) заявиха, че очакват действия от страна на Народното събрание и президента на страната по случая със записите, свързани със скандала "Червеи

"Народното събрание и президента, също имат задължението да бъдат пазители на Конституцията на Република България и нейните принципи", заявяват в писмото.

Москов счита пускането на записите между Янева и Ченалова за атака срещу кабинета

Записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова са „неуспяла политическа атака“ срещу Бойко Борис...

В края на месец ноември нов запис на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева по време на аферата "Червеи", беше разпространена в интернет. В записа Янева обяснява, че Бойко, вероятно министър-председателят Бойко Борисов, е оказвал натиск върху главния прокурор Сотир Цацаров.

"Без да коментираме по същество публичния скандал „Яневагейт“, намираме, че това е повод да припомним за пореден път системните проблеми в съдебната власт – пороците при назначаването, кариерното израстване, оценяването, както и външното вмешателство. Те правят възможни спорните назначения и очертават ясната необходимост от неотложна реформа в съдебната власт, безусловно необходима за функционирането на държавата", смятат още от ССБ.

Те припомнят още в отвореното писмо, че при избора на участници в скандала съдийската общност публично е предупредила, че подобни назначения са разрушителни и не отговарят на стандартите за убедителен избор на ръководна длъжност в съдебната система, тъй като създават обосновано съмнение за политически обвързаности.

Най-големият съдийски съюз у нас вече има ново ръководство, пише Mediapool. В новия управителен съвет на съюза влизат съдиите Весислава Иванова, Атанас Атанасов, Иван Георгиев, Йордан Дамаскинов, Николай Гунчев, Живко Желев и Стоян Мадин. За председател помежду си те избраха съдията от СГС Атанас Атанасов.

На записа има две жени, един мъж и едно куче, което мисля, че е най-добросъвестният участник

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров коментира скандалните записи на телефонни разговори между главната обвиняема по аферата "Че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com