Подозрение: Борисов лично е успокоявал Янева, че няма да влиза "за 400 години" в затвора

9417
Подозрение: Борисов лично е успокоявал Янева, че няма да влиза "за 400 години" в затвора
Снимка: БГНЕС

Заплахата на премиера Бойко Борисов за "400 години затвор", отправена от Брюксел към скандалния бивш председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е била „за пред медиите“. Това става ясно от поредната порция разговори между Владимира Янева, Румяна Ченалова и „неизвестен мъж“.

С Янева е говорил бившият шеф на Районния съд в Сандански Димитър Узунов, при това чрез приложението Viber, съобщава „Биволъ“. Към Узунов обръщението е „Митко“. Viber се счита за доста по-сигурен начин на комуникация от например Skype, тъй като е по-трудно да бъде пробит и да се подслушва – според хора от сектор „Сигурност“.

Цацаров: Не съм се срещал с Борисов заради Владимира Янева

Среща с премиера Бойко Борисов на тема, свързана с бившия председател на СГС Владимира Янева не съм имал. Това каза Сотир Цацаров, пред...

„Ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост“, каза Борисов в белгийската столица веднага щом гръмна скандала „Червеи“. А след като „Митко“ си поговорил с Янева, съдийката получила друго съобщение по Viber от неизвестен абонат със следния текст: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка." Самата Янева казва убедено пред съдия Ченалова в разговора си, че това е Бойко Борисов.

Оказва се, че гаранции, че „ще ѝ се размине“, Янева е получила и от шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Точно ВСС отказа да направи дисциплинарка срещу съдийката, която можеше да я изхвърли от съдебната система въобще, а ВАС постанови, че това решение е било нелогично. Етичната комисия на ВСС пък се зае със случая, а Тодоров е точно неин шеф.

Пред Ченалова, Владислава Янева споделя, че Ясен Тодоров е поискал да се види с нея на 17 февруари, вторник. Тогава Тодоров ѝ казал, че Борисов лично пратил един от най-близките му хора. Той заявил, че Янева няма да бъде закачана. На 19-ти февруари, четвъртък, Янева говори с Ченалова. Тогава ВСС все пак отстрани Янева от поста ѝ начело на СГС и от длъжността „съдия“, докато приключи производството срещу нея.

Опасенията на Янева

ВСС проверява кой е пуснал записите на Янева и Ченалова

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проверява откъде са записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владим...

„Защо кара Митко да ми се обади? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях“, тюхка се Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов.

„Да не би това да е игра на главния прокурор“ – издига хипотеза Ченалова. „Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“ Непознатия мъж от записа я подкрепя – „Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров ако е имало такава.

От Viber казват, че пазят в архива си комуникацията между абонатите си за 30 месеца назад и при поискване от властите могат да я предоставят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com