ВСС е отрязал възможността Владимира Янева да бъде махната от съдебната система?

6152
ВСС е отрязал възможността Владимира Янева да бъде махната от съдебната система?
Снимка: бгнес

Висшият съдебен съвет (ВАС) неправилно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Това показва окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС). Янева се прочу като главно действащо лице по делото "Червеи".

Ако ВСС беше образувал производство и в крайна сметка Янева беше дисциплинарно уволнена, то тя би била възпрепятствана да се върне в системата, коментира Mediapool.

Шефът на ВАС за скандалния запис на Янева с Ченалова: Жени си говорят и ме намесват

Не съм търсил премиерът Бойко Борисов във връзка с отстраняването на Владимира Янева. Това заяви председателят на Върховния администрат...

Решението на ВАС отваря възможност за образуване на дисциплинарно производство за уволнението на отстранената съдийка. Това обаче няма да мине без спорове във Висшия съдебен съвет, тъй като срокът за образуване на дисциплинарка е шест месеца от откриване на нарушението. Въпросът е дали делото пред ВАС спира този срок. Ако не го спира, то това означава, че решенията на ВСС по дисциплинарните въпроси са на практика необжалваеми.

Това е второ загубено важно дело от съдебния съвет, чиято дисциплинарна практика изглежда все по-дискредитирана. В края на октомври съдът се произнесе окончателно, че ВСС е трябвало да образува дисциплинарно производство и срещу следователя Петьо Петров–Пепи Еврото за "провокацията към подкуп".

Предложенията за дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и Еврото бяха внесени от правосъдния министър Христо Иванов. И в двата случая обаче ВСС отказа да образува производства. Петьо Петров беше освободен от съдебната система като напълно невинен и с полагащите му се 19 брутни заплати накуп. Владимира Янева бе отстранена и изправена на съд за разрешаване на незаконни специални разузнавателни средства, но без ВСС да я ангажира с някаква отговорност.

Като основание за липсата на дисциплинарно производство, от ВСС посочиха класифицирането на информация по случая "Янева". Припомняме, че Националното бюро за специалните разузнавателни средства бе декласифицирало достатъчна част от материалите. Сега и делото "Червеи" се води публично.

Янева от аферата "Червеи" в запис: Бойко и Цецо "натискат яко" главния прокурор

Нов запис на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева по време на аферата "Червеи", беше разпространена в интерне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com