Защо прокуратурата не се зае с Пеевски - хипотетично не е извършил престъпление

11148
Защо прокуратурата не се зае с Пеевски - хипотетично не е извършил престъпление
Снимка: БГНЕС

"Всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива." Това е официалното основание на Софийска градска прокуратура да не започне разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала за организирана престъпна група на „Протестна мрежа”.

Заключението е написано от наблюдаващия прокурор Боряна Бецова, информира ПИК. Тя обяснява, че в рамките на проверката са били "поискани и приобщени множество документи" за фирмите, споменати в сигнала, визирайки достъпната информация в Търговския регистър. Събрана е и информация от НАП за извършвани данъчни проверки срещу фирмите.

Атанасов съветва "Протестна мрежа" да обжалва решението за Пеевски

„Формално казано” разминаването между стандарт на живот и доходи не е престъпление. Съветвам обаче „Протестна мрежа&r...

Според обяснението на СГП проверката дали да започне разследване срещу Пеевски е направена в седем направления - разминаване между стандарта на живот на Пеевски и декларираните от него доходи, връзка на депутата с фирми с неясен капитал, информация за наличие на разработки срещу Пеевски, "експресната" процедура по предоставяне на достъп до класифицирана информация на Пеевски, данни за търговия с влияние от депутата, неясно финансиране на фирми на Ирена Кръстева и неясно финансиране на движението на Николай Бареков.

Направленията

На Делян Пеевски е била назначена данъчна ревизия за периода от 2008 до 2012 г., от която е станало ясно, че той е подавал данъчни декларации за 2008 и 2009, но не и за следващите две години, защото не е получавал доходи "освен трудови и приравними към тях правоотношения". Проверката не установила несъответствие между притежаваните имущества, получени доходи и направени разходи.

В прокурорския акт се цитират и резултати от провеждани през годините данъчни проверки на фирмите, като две от дружествата - "Балканска медийна компания" (която притежава по-голямата част от имотите, които Пеевски ползва) и дъщерното й дружество - "Нова българска медийна група холдинг", са били установени данъчни задължения – за първата фирма от 290 хил. лв., а за втората – 71 хил. лв. Задълженията обаче са били погасени от фирмите. Този факт беше изнесен от зам. главния прокурор Борислав Сарафов още през лятото.

Прокуратурата не пожела да разследва Пеевски за организирана престъпна група

Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа" от 25 февруари 2014 година в ...

Съгласно думите на прокурор Бецова, за да има укриване на данъци, "е необходимо деецът да не плати свой данък в големи размери", но "такива обстоятелства в коментираните по-горе случаи не са установени, дори напротив, поради което и не може да се направи извод за престъпления против финансовата и данъчната система".

Тя стига до заключението, че не е работа на прокуратурата да проверява защо една фирма разпространява изданията си по-добре от други, т.е. не е работа на държавното обвинение да изяснява защо, след като всички издатели отчитат спад на приходите, фирмите на Кръстева отбелязват ръст.

Държавното обвинение отказва да образува производство за пране на пари с аргумент, че "единствено наличието на хипотетична възможност за такова неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление".

Във връзка с искането в сигнала да се провери информацията, че Делян Пеевски е бил обект на разработки от службите, от прокуратурата приемат, че тези твърдения се явяват "изолирани и неподкрепени".

Пеевски - основна фигура в "путинизацията" на медиите в Източна Европа

За Пеевски казват, че не си поплюва. Това твърди в свой анализ авторитетната германска медия "Ханделсблат" относно медийната свобода в...

По искането в сигнала да бъде проверена процедурата, по която Делян Пеевски е получил допуск до класифицирана информация само за няколко дни, от държавното обвинение приемат, че е безпредметно този факт да се проверява, защото вече е бил обект на проверка и нарушения не са открити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com